Pärnu linnavalitsus

Suur-Sepa 16
80098 Pärnu linn, Pärnu linn

444 8200 • 15505 (lisainfo)
linnavalitsus[at]parnu.ee
kriisikomisjon[at]parnu.ee

koroona22

kriisileevendused

valjumisstrateegia

poesk2igu reeglid

kuidas saan hoida ennast ja teisi.est

koroona stress

17.04.2020

Pärnu linnavalitsus esitas volikogule eelnõu, milles soovitakse lasteaia kohatasust vabastada need lapsevanemad, kes pole last lasteaeda viinud.

Linnavalitsus soovitab lapsevanematel, kellel võimalik, laps lasteaiast koju jätta. Mida vähem lapsi viirusohu perioodil lasteaias käib, seda ohutum neil seal on.

Osa vanemaid käib endiselt tööl ja vajab lasteaiateenust, mõnikord ka nädalavahetustel ja öösel. Pärnakate tervisele mõeldes, hajutades teenusevajajaid, on soovijate olemasolul avatud kõik piirkonna lasteaiad.
Osa ettevõtteid oli mures, et linn lasteaedu kinni ei paneks. Abilinnapea Varje Tipu sõnul on ettevõtjate muret kuulda võetud, tagades lisatasuta ööpäevaringse teenuse.

Enne eriolukorda käis Pärnu ja tema osavaldade lasteaedades 2746 last. Pärast eriolukorra kehtestamist langes laste arv 31ni ja on viimastel päevadel taas tõusma hakanud, olles vahemikus 161-178 last.

Aasta alguses oli lasteaiakoha kulu maksumaksjatele keskmiselt 379 eurot lapse kohta kuus, millest vanemad tasusid sõltuvalt lasteaiast 22 – 70,50 eurot kuus. Märtsis, mil eriolukord oli kestnud pool kuud, kujunes ühe lasteaiakoha tegelikuks maksumuseks 707,70 eurot kuus, kuu viimastel nädalatel tõusis see 3506 euroni kuus.

Linnavalitsus ei toeta volikogu Reformierakonna fraktsiooni ettepanekut vabastada kõik lapsevanemad kuni 31. maini lasteaia osalustasu maksmisest, sest see töötab äraspidiselt ja seab pered, kes on leidnud võimaluse laste kodus hoidmiseks, väga ebavõrdsesse olukorda.

„Lapsevanemad on alati maksnud väiksema osa kõikidest kuludest, mis lasteaedade ülalpidamiseks linna eelarvest kulub. Tavatäitumisel 12-13% kuludest, kriisi ajal kuni paar protsenti tegelikest kuludest. Õiglane on kohatasust vabastada need, kes lasteaias ei käi ja kannavad ise kõik lastega seotud kulud. Reformierakonna kõigile vabastuse andmise soov on populistlik ja põhjendamatu ning viitab ideede puudumisele ja identiteedikriisile fraktsioonis. Irina Talviste propageritud sihitu maksumaksjate raha jagamine teeb arusaamatuks Toomas Kivimägi jutu kärpevajadusest. Lastevanematega manipuleerimise rakendamine poliitvankri ette eriolukorras on kohatu. Kui toetada, siis ikka vajaduspõhiselt ja päriselt“, kõneles Tipp.

Teet Roosaar
Pärnu linnavalitsuse meedianõunik